С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Семейството на Pampers

Мили, майки!

Добре дошли в Семейството на Pampers!

Като всяка майка, вие заслужавате безкористна подкрепа в отглеждането на своето дете. А, сега зад вас застава една цяла общност. Ние създадохме това място специално за вас, за да имате възможност да споделяте своя опит и да обсъждате всички въпроси, които ви вълнуват, заедно с други майки и нашите експерти.

Винаги, когато имате от съвет, ние сме тук за вас, в Семейството на Pampers!

Сподели

Режим на съня при бебетата

Режим на съня при бебетата

От древни времена философи, поети и учени от цял свят размишляват върху произхода на съня и неговото значение за физическото и психическо здраве. Днес учените знаят, че сънят е жизненоважна физиологична функция в основата на доброто здраве. По време на сън тялото си почива, регулира се освобождаването на редица хормони, мозъкът обработва информацията, натрупана през деня, и съхранява спомените в дългосрочен план. Изследвания доказват, че съществува връзка между режима на съня и развитието на бебетата. Децата, които спазват правилен режим на съня постигат по-високи резултати на тестове за умствено развитие, провеждани на 6-месечна и 1-годишна възраст.

Докато спим преминаваме през няколко различни етапа на съня. Както при децата, така и при възрастните, сънят най-общо бива разделен на два типа, редуващи се един след друг на около 90 минути и оформящи цикличния характер на пълноценния сън. Това са – сън с бързи очни движения (REM) и сън без бързи очни движения (NREM).

Тъй като при бебетата мозъкът все още се развива, при тях е трудно да се разграничат двете фази на REM и NREM. Вместо това сънят на бебетата се измерва като се разделя на три категории:

  • Активен сън – подобен на REM фазата. Обикновено започва 90 минути след заспиване и се редува се с NREM фази на съня. По-дълги и по-дълбоки са фазите през втората половина на нощта. Очите се движат бързо зад затворените клепачи. Дишането, сърдечният ритъм и кръвното налягане са непостоянни. В този етап се осъществяват сънищата, а мускулите на ръцете и краката са временно парализирани.
  • Тих сън - подобен на NREM фазата.

Етап 1: лек сън, от който е лесно да се събудим, мускулите са отпуснати, но могат да се усетят неволни спазми, очите се движат бавно.
Етап 2: движението на очите спира, по-бавни мозъчни вълни и случайни импулси на по-бързи вълни.
Етап 3 и 4: Осъществяват се предимно през първата половина на нощта. Дълбок сън, от който е трудно да се събудим. Бавни мозъчни вълни, сърдечният ритъм и дишането също са забавени, мускулите са отпуснати.

  • Преходен сън – периоди, които не могат да бъдат определени нито като активен, нито като тих сън.

По време на активния сън бебето ще потрепва и ще движи своите очи, крайници или цялото си тяло. Може да изглежда така сякаш се усмихва или прави гримаси, да издава леки звуци. ПО време на тихия сън бебето ще е по-спокойно и ще бъде по-трудно да се събуди.

Сънят е важен, за да се развива бебето здраво и щастливо

Повечето 5-месечни бебета спят през нощта. Когато обаче пораснат още малко, те могат да започнат да се будят по-често през нощта, особено през втората половина на първата година след раждането. Това може да се дължи на редица причини – някои изследвания предполагат, че когато бебето става по-съзнателно за обкръжаващата го среда и собствената му връзка с майката, то започва да усеща по-силно нейната липса. Друго изследване доказва, че съществува връзка между буденето през нощта и никненето на зъбките, както и други ключови етапи в развитието.

Будене през нощта

Три седмици след раждането, 90% от децата се будят през нощта и дават сигнал за това на родителите си с плач. Няма място за притеснение – до три месечна възраст само 50% от децата дават сигнал, че са се събудили. Другата половина се успокояват и приспиват сами. Експертите са единодушни, че майките могат да окуражават децата да свикват да се приспиват сами, за да могат всички в семейството да спят по-добре.

Защо бебетата се будят?

Понякога родителите имат чувството, че бебето се буди от всичко. И не са далеч от истината: много вътрешни и външни фактори нарушават бебешкия сън. Причините са много индивидуални, но изследвания показват, че сухата бебешка кожа през нощта е един от факторите, който може да подобри бебешкия сън.

Новороденото през първия месец след раждането преобладаващо редува храненията със съня, като към края на първия месец, сънят започва постепенно да намалява за сметка на активността и неговото бодърстване. Препоръчително е, освен когато има мъгла, силен вятър или прекалено екстремни температури, детето да прекарва в разходки навън. Също така, то се нуждае, освен да е нахранено и да се е наспало, да бъде чисто и сухо. Детските пелени трябва да бъдат фини и да не ограничават естествените движения на бебето, както и добре абсорбиращи, за да не се провокира дразнене на нежната му кожа, обяснява д-р. Димитрина Проданова, детски психолог и експерт на Pampers.

Няма звук, който родителите обичат да чуват повече от гукането и смеха на тяхното бебе, а те са резултат от сух и спокоен сън през нощта. Няма да преувеличим ако кажем, че щастливото и добре наспано бебе е музика за ушите на всеки родител!

Пелените Pampers Active Baby-Dry са разработени, за да помагат на бебето да спи необезпокоявано през нощта, за да се събуди с усмивка на сутринта.

Коментари

Коментари за “Режим на съня при бебетата”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар