С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Събуди се преди децата – това ще промени живота ти!

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Всяка майка знае, че отглеждането на деца е не само най-благородното призвание, но и най-неблагодарната работа на света. Малките човечета започват да ни мамосват още преди да сме отворили очи и не спират да го правят дори след като са си легнали. Със сигурност повечето мами си мечтаят да има някакъв вълшебен бутон, с който да могат да натискат пауза или най-малкото да изключват звука на случващото се около тях поне за няколко минути, за да оцелеят в поредния ден.

Събуди се преди децата – това ще промени живота ти!Никога не съм била от най-поспаливите хора, дори не мога да си спомня някога да съм спала до обяд, но дори и за мен ставането в 6.30 сутринта е наистина МНОГО РАНО. По правило двете ни деца трудно стават през седмицата за градина и в 7 сутринта ги намирам да стискат завивките толкова сладко, че често ми иде да се предам и да се сгуша до тях, забравяйки и за работа, и за ангажименти, и за детска градина (после се сещам, че най-вероятно, ако го направя, те ще се събудят точно когато съм задрямала, но пък прекалено късно, за да ги водя вече на градина и това ще си е чист автогол в собствената ми врата). Пак по същото това правило в почивните дни още в 7 часа чувам първото звънко и бодро „Мамооооо….”, последвано от дуетното „наспахме сеееееееееее….” . И това убива всичко красиво в мен – сбогом съботно кафе, сбогом топъл душ за разсънване (сама в банята), сбогом тишина на дворчето и птичи песни….

В такива моменти се благодаря, че имам доброто качество да си взимам поуки и че неволята ме научи да си подготвям спасителни планове – преди лягане съм си спретнала екипче за обличане ( нищо особено, дънки и тениска, ама с по-малко петна и поне не много измачкани) и поне това ще мога да извърша сама – да се облека без да се налага да ровя, докато на единия ми крак виси едно дете, а другото се опитва да се пребие по стълбите с джапанките ми 40 –ти номер.

И всичко това до момента, в който не установих, че сладките миньони започват да пропускат следобедните дремки в почивните дни и за сметка на това се случва да поспят дори до 7.30 сутрин. Благодаря ти, Господи!

В първите дни настървено стисках очи, отказвайки да стана в 7, въпреки че мозъкът ми отдавна беше буден. В транс и с непонятна вътрешна злоба си повтарях „Няма пък да стана, няма. Сега ми е паднало да спя!”. В резултат на което гореописаното се повтаряше, но просто половин час по-късно, а аз пак си бях чорлава, непила кафе, ненарадвала се на тишината на двора и някак зла мама…

И ето че в поредната такава сутрин реших да не стискам нищо – просто да стана. ВЪПРЕКИ ЧЕ В ДЕТСКАТА СТАЯ ЦАРЕШЕ ТИШИНА. Тишина цареше из цялата къща, на двора, в кухнята… в главата ми. Тихо и мирно. Имах време за всички онези малки нещица, които все не успявах да направя – кафе – спокойно, бавно, така че да усетя как ме пробужда, време за птичките, време за няколко стъпки боса по тревата, време за топъл душ и дори за няколко минути повече пред огледалото. И когато от стаята се чу първият признак, че децата са будни, вече бях готова – не просто сресана и облечена, но и най-важното – спокойна и усмихната. Готова да кажа „Добро утро” на своите малки звездички – нещо, което учуди и тях, тъй като до този момент бяха свикнали да влитам в стаята им сънена и начумерена с думите – „Имате да спите още половин час и глас да не чувам!”.

Истината е, че всяка майка има нужда от време само за себе си. Някои успяват да си го осигурят, благодарение на баби или гледачки. Но за онези от нас, които не могат да разчитат на особена помощ, започват деня си рано и го завършват късно, капнали от умора, се налага да го крадем отнякъде. Единият вариант е да се наслаждавате на това време вечер, но моят опит показва, че това време не е точно само за мен – все има нещо да се свърши. Докато сутрините са си само мои, а и това е времето, в което, грижейки се за себе си, всъщност аз се настройвам за предстоящия ден.

С течение на времето започнах да си крада време и през седмицата, когато по принцип ставаме по-рано. Може би не половин или един час, но поне 15-20 минути, в които да дам време на усмивката да изгрее на лицето ми и децата ми да видят нея, когато отворят очи – това със сигурност ги прави по-сговорчиви и спокойни.

Логично идва въпросът как да се справиш със сънливостта сутрин, как да си наложиш да станеш по-рано, особено когато и без това е рано.

1. Лягай си рано. За мен рано е преди полунощ, тъй като с течение на времето установих, че 7 часа сън са ми достатъчни. Обикновено се събуждам в 6.30, за да имам своя половин час преди събуждането на децата, а вечер си лягам към 23.30.

2. Навий часовника си и го сложи по-далеч от леглото – методът е изпитан.

3. Приготви от вечерта дрехите си за следващия ден – за работа или просто домашно екипче. Нали не искаш още сънена да си убиваш мозъчните клетки, докато се чудиш кое да облечеш. Пък и няма да е много умно да си губиш откраднатото от съня време с гладене, например.

4. Веднага след събуждането излез от спалнята – имаш различни варианти какво да правиш, но не стой близо до леглото! Най-добре влез в банята и си вземи душ. Въпреки че аз първо пия кафе, по простата причина, че след душа, ако седна на леглото, може да се поддам на изкушението да полегна.

5. Мотивирай се. Не си казвай „Ще стана по-рано, за да оправя тази кочина в къщата”. Освен ако това наистина не те въодушевява. Кажи си „Ще стана рано, за да се разбудя хубаво, за да имам време да използвам на спокойствие прекрасния си нов балсам за тяло, да седна на двора с чаша кафе, да се насладя на тишината… Може би дори ще мога да си епилирам краката на спокойствие (не е смешно… колко пъти си се питала „И сега кога да го направя това, по дяволите?”)

6. И нещо много, ама наистина много важно – погрижи се в детската стая да има щори или пердета, които максимално да ограничават сутрешната светлина. Това ти гарантира допълнителен половин час спокойствие.

Автор: Анна Кожухарова-Мариянска

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Събуди се преди децата – това ще промени живота ти!”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Мама и татко"

Пази се, баба ще каца!

Пази се, баба ще каца!

Ако и ти си сред майките, които имат родител зад граница и малко дете вкъщи –...

Трима в леглото?!

Трима в леглото?!

От скоро семейната ви спалня си има нов обитател – твоето малко съкровище е...

На поход с татко

На поход с татко

...или кратко описание на това, което се случва, когато мама я няма :) Не...

5 тайни за майчинството, които татковците не знаят

5 тайни за майчинството, които татковците не знаят

Всяка майка има своите тайни. Тайни, свързани с възпитанието и отглеждането на...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби