С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

„Забавното четене“ се завръща с национален конкурс за детски разказ

Кампанията цели да насърчи четенето при децата чрез вълнуващи инициативи и...

Полезни съвети за спокойни празници с бебе :)

Коледа е! Очакваш гости, в дома ти цари уют, а в душата се стават вълшебства....

Опасни ли са вирусните инфекции през бременността?

Здравето на очакваното бебе зависи и от това как ще премине бременността. Ето...

Гид за зимното благополучие на бременната

Удивително е да бъдеш бременна по всяко време на годината. Зимата обаче идва с...


Последно посещение: Дата и час: Пет Дек 06, 2019 12:37 am


Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Апр 05, 2010 10:29 pm 
Offline
любопитко

Регистриран на: Сря Апр 30, 2008 6:22 pm
Мнения: 255
Не изцеждам достатъчно мляко. Какво мога да направя?

автор Kelly Bonyata, BS, IBCLC

• Въведение
• Какво е нормално, когато става въпрос за количество изцедена кърма и промени в количеството изцедена кърма?
• Какво може да причини намаляване на изцедената кърма?
• Как мога да увелича количеството изцедена кърма?
• Други неща, които можете да опитате
• Допълнителна информация


Въведение

Производството на кърма обикновено варира през деня, а също и през седмиците и месеците. Докато бебето ви се кърми под час, вашето производство на мляко ще се нагоди към нуждите му. Когато обаче майката се изцежда непрекъснато или от време на време, количеството изцедена кърма може да бъде повод за тревога поради следните причини:

• Способността да се измери количеството изпомпана кърма прави всяко намаляване още по-очевидно и по-притеснително дори измененията да са в рамките на нормалното.
• Майките, които изцеждат кърма, обикновено трябва да изцедят количество х за даден ден и за тях може да бъде много стресиращо, ако не изпомпват точно това количество.
• Никоя помпа не може да изцеди толкова кърма колкото едно ефективно сучещо бебе, така че изпомпването не поддържа производството на кърма така, както сучещо бебе. Поради това, колкото по-голяма част от храненето на бебето е чрез изцеждане (отколкото от директно кърмене), толкова по-голяма е вероятността майката да трябва да полага повече усилия, за да поддържа производството на кърма.


Какво е нормално, когато става въпрос за количество изцедена кърма и промени в количеството изцедена кърма?

Повечето майки, които кърмят изцяло, могат да изпомпят 15 до 60 милитра общо (от двете гърди) на едно изпомпване. Майки, които изпомпват повече, може би имат свръхпроизводство на кърма или може би реагират по-добре на помпата или просто успяват да изцедят повече с практиката. Много майки смятат, че трябва да изцеждат по 120 - 240 мл на изпомпване, но дори 120 мл е необикновено голямо количество за изцедена кърма.

Съвсем нормално е да се налага изцеждане 2-3 пъти, за да има достатъчно кърма за едно хранене на бебето (запомнете, че помпата не може да изкара толкова мляко, колкото едно ефективно сучещо бебе).

Много майки могат да изпомпят повече мляко, когато са отделени от бебето. Кърмата, която се изцежда, когато кърмите постоянно е “в повече” – над това, от което се нуждае бебето. Не се обезкуражавайте, ако се опитвате да направите запаси от замразена кърма, докато кърмите постоянно, и не успявате да изцедите достатъчно на едно изпомпване – това е съвсем нормално и очаквано.

Много често се случва да имате повече мляко, отколкото бебето се нуждае в началните седмици, което намалява и се регулира според нуждите на бебето през първите няколко седмици или месеци. Когато производството ви на кърма се регулира (тази промяна може да стане постепенно или изведнъж), нормално е количеството изцедена кърма също да намалее. При майки, които имат свръх производство, тази промяна може да настъпи по-късно (след 6-9+ месеца, вместо след 6-12 седмици).

Нормално е количеството на изпомпаната кърма да варира от цедене до цедене и от ден на ден. Ако някой ден се случи да имате по-малко количество изцедена кърма, това не е необичайно.

През фаза на усилен растеж, не се изненадвайте, ако бебето пие повече изцедена кърма от обикновено, което затруднява майката да осигури достатъчно изцедена кърма. Фазите на усилен растеж са временни – опитайте се да увеличите кърменето и да се изцеждате веднъж или два пъти вкъщи докато трае усиления растеж.

Менструацията или овулацията могат да са причина за намаляване производството на кърма. Също така може да забележите циклично намаляване на производството на кърма преди месечният ви цикъл да се възстанови, тъй като тялото ви започва да възвръща фертилитета си. Хормоналните измененния също предизвикват намаляване производството на кърма по време на бременност.

Запомнете, че кърмата, която изцеждате не е мерило за производството ви на мляко!


Какво може да причини намаляване на изпомпаната кърма?

Първо проверете дали бебето ви не е прехранвано, докато вие не сте с него. Ако е така, то в действителност вие няма нужда да изцеждате толкова кърма, колкото се изисква по принцип. Със сигурност не винаги това е така, но съвсем не е невъзможно.

Когато има нужда да изпомпвате повече кърма първото нещо, което трябва да проверите е вашата помпа:

• Използвате ли подходяща помпа за количеството кърма, което трябва да изцедите?
• Колко е стара вашата помпа? Ако имате по-стара електрическа помпа (на практика по-стара от една година), или ако я използвате по-често отколкото е предвидена, възможно е моторът да e износен.
• Много често причина за намаляването на количеството изцедена кърма е необходимостта от смяна на някои части на помпата. Проверявали ли сте помпата си и подменяли ли сте части, които може би са износени или които не са подменяни през последните 3-6 месеца?
• Имате ли такава помпа (от типа на Avent Isis), при която е добре периодично някои части да се изваряват?
• При смяна на фланеца с по-голям, за някои майки има разлика в удобството при изпомпване и/или количеството изпомпана кърма.

Цикълът нужда от – производство на кърма:

• Намалявали ли сте броя на изпомпванията или кърменията напоследък, или намалявали ли сте продължителността им по някакъв начин? Образуването на кърмата е процес на нужда от/производство на кърма. Колкото повече кърмения/изпомпвания правите, толкова повече мляко ще произвеждате. Ако непрекъснато намалявате кърменето или изцеждането за няколко дни, цялостното производство на кърма ще намалее и може да очаквате намаляване и на изпомпваното количество.
• Въвеждали ли сте твърди храни наскоро? Когато бебето приема повече твърди храни и по-малко мляко, тогава, естествено, цялостното производство на кърма ще намалее и вие може да забележите намаляване и на количеството изцедена кърма. Може и да не забележите разлика в сученето на бебето ви, тъй като някои бебета сучат толкова често, колкото и преди, но просто поемат по-малко мляко при кърменето. Ако бебето се захрани рано (преди 6 месечна възраст) или от рано яде по много храна е по-вероятно да забележите спад в производството на кърма. Много бавното въвеждане на твърда храна около 6-месечна възраст или по-късно е по-малко вероятно да се отрази на производството на кърма.

Хормонални причини за намаляване производството на кърма:

• Започвали ли сте хомонални противозачатъчни наскоро? Хормоналните противозачатъчни, особено тези, които съдържат естроген, могат значително да намалят производството на кърма.
• Очаквате ли скоро овулация или менструация, или започнали ли са наскоро?
• Бременна ли сте?

Грижи за майката:

• Започвали ли сте строга диета? Получавате ли достатъчно калории? Приемането през деня на здравословна, богата на протеини храна, може да е от полза.
• Пиете ли достатъчно течности? Някои майки, особено когато са на работа, са заети и забравят да поемат достатъчно течности.
• Почивате ли си достатъчно? Това може да е трудно, когато имате бебе. Опитайте се да си лягате по-рано и да си подремвате през всеки почивен. Помислете дали да не спите заедно с бебето, за да можете да спите повече. Съвсем малко почивка повече може да има голямо значение.
• Някога била ли сте под изключително голям стрес? Стресът може да повлияе на слизането на кърмата и на изпомпаното количество.
• Била ли сте болна? Заболяванията, особено ако имате температура, мастит или се обезводните, могат да причинят временно намаляване на кърмата. Някои лекарства също могат да доведат до намаляване производството на кърма (хормонални противозачатъчни, pseudoephedrine, етанол/алкохолни напитки, бромокриптин, ergotamine, cabergoline).


Как мога да увелича количеството изцедена кърма?

За да ускорите производството и увеличите общото количество на кърмата си, най-важно е да „отделяте” повече кърма от гърдите си и да правите това често, така че по-малко мляко да се натрупва в гърдите между кърменията.

Увеличаване на честотата

• Кърмете по-често, когато сте заедно с бебето си.
• Достатъчно често ли се изцеждате? Има ли начин да добавите още едно изцеждане, докато сте на работа? Ако е необходимо, когато броят на изцежданията е силно ограничен, едно дори 5-минутно изпомпване в повече е по-добре от нищо.
• Увеличете броя на изцежданията с едно или две извън работното време или през почевните дни. Опитайте да изпомпвате след като бебето ви е сукало, или изпомпвайте едната си гърда, докато бебето се кърми от другата. Също така, може да пробвате да изпомвате, докато бебето спи през нощта, или когато то прави, по-големи от обикновено, паузи между кърменията.
• Бебето ви недоволства ли от бавния приток на мляко, когато изпомпвате между кърменията? Ако да, пробвайте да се изцеждане само веднъж вместо по два пъти между кърменията. Въпреки, че едно изпомпване не е толкова ефективно за увеличаване производството на кърма, това оставя едната гърда по-пълна, така че млякото да тече по-бързо.
• Пробвайте следният начин на изпомпване вместо редовно кърмене/изпомпване: Седнете заедно с бебето си и кърмете и изпомпвайте на всеки половин до един час за няколко часа.
• При някои майки има ефект, ако на около всеки две седмици имат 2-3 дни на „усилено помпане” с цел да "засилят" производството си на кърма. Това е просто кърмаческа ваканция с добавяне на изпомпване. През тези дни трябва много да си почивате, кърмете често и изпомпвайте след колкото можете повече кърмения.

Извличане на повече кърма от гърдите

• Достатъчно дълго ли изпомпвате? Когато изпомпвате с цел увеличаване производството на кърма, се препоръчва да изцеждате поне 15 мин; за да сте сигурни, че помпата извлича оптималното количество мляко от гърдата, продължете изпомпването за около 2-5 мин. след последните капки мляко. Ако не винаги имате време да изпомпвате толкова дълго, запомнете, че дори едно кратко изпомпване в повече (увеличавате честотата, но вероятно не изцеждате кърмата напълно) помага.
• Използвайте добра двойна помпа. Двойното изпомпване обикновено увеличава количеството изпомпано мляко и е по-добро за поддържане на производството на мляко. Качеството на помпата може да окаже огромно влияние върху изпомпаното количество и различните майки имат различни резултати с различните помпи. Все пак, майки с обилна кърма не се влияят от изпомпването (дори и да изполват най-добрите помпи) и не произвеждат повече кърма, ако се изпомпват. При тези майки по-добър ефект може да има ръчното изцеждане.
• Правете масаж и притискане на гърдите.
• Ако вашата помпа има мека диафрагма или има възможност за поставянето на такава (например диафрагмата на Medela SoftFit или диафрагмата с масажиращо действие "Petal" на Avent), пробвайте да използвате помпата с или без нея. Някои майки са установили, че могат да използват диафрагмата с масажиращо действие "Petal" на Avent с други марки помпи (напр. Medela или Ameda). При някои майки по-добър ефект има с по-меката диафрагма; при други – без нея.
• При някои майки използването на помпа с по-голям фланец води до увеличаване на изцедената кърма.

Храни, които подпомагат образуването на кърма

• Много работещи майки, които изпомпват са установили, че яденето на овесена каша е много полезно за увеличаване на изцедената кърма. Също така би било добре, ако поемате храни, богати на протеини през деня и пиете нещо всеки път, когато изпомпвате или кърмите.
• При много майки е имало добър ефект приемането на замбун (тилчец) или други билки за увеличаване производството на кърма, краткотрайно или дълготрайно. Това е най-ефективно, когато се комбинира с увеличаване на кърменето/изцеждането.


Други неща, които можем да опитаме

Следните неща са полезни за максимализиране на кърменето и минимализиране на количеството изцедена кърма, от която бебето ви се нуждае, когато сте далеч.
Кърмете точно преди да оставите бебето и веднага след като се върнете от работа. Уверете се, че човекът, който се грижи за бебето ви, не го храни непосредствено преди да се приберете.
Детето ви захранено ли е? Ако да, накарайте този, който се грижи за бебето ви да му даде цялата храна (или по-голямата част от нея) и само (или основно) кърмете, когато сте със бебето. По този начин бебето ви ще се нуждае от по-малко мляко, когато сте разделени (поради приеманата твърда храна) и ще се кърми, когато сте заедно. Това може едновременно да подпомогне производството на кърма (повече кърмене) и да намали количеството изпомпано мляко, което трябва да осигурите.

Приучете бебето си към "обратен цикъл" – обратен цикъл е когато бебето се кърми често, когато мама и бебе са заедно (обикновено през нощта) и поема малко мляко, когато мама и бебе са разделени.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ]  Модератор: galka2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group