www.moetodete.bg
http://melissa.moetodete.bg/forum/

Дузина малки тънкости на кърменето
http://melissa.moetodete.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=3811
Страница 1 от 1

Автор:  andjelina27 [ Нед Апр 04, 2010 8:05 pm ]
Заглавие:  Дузина малки тънкости на кърменето

Дузина малки тънкости на кърменето


Сигурно вече ви омръзна от съвети. Приятелите, семейството Ви, баби, лели, приятелки - всички, естествено, Ви съветват съвсем различни неща, сякаш искат да ви побъркат. Те правят това, разбира се, от най-добри чувства.
Бъдете вежливи, усмихвайте се, задавайте въпроси, но помнете: при кърменето, както и при отглеждането на дете, опитът е строго индивидуален, каквото е и самото дете. Затова приемете тази статия като един от многото споделени житейски опити за кърменето. Възможно е нещо от нея да Ви послужи.

Exclamation Не чакайте установения час за кърмене, ако детето е гладно. Подчинете се на майчиния си инстинкт, забравете всички инструкции и го накърмете.

Exclamation Ако гърдите Ви се подуват болезнено, зърната се цепят,или имате признаци за застой на кърма, ще Ви помогнат топлия душ и използването на омекотяващи зърната кремове между кърменията.

Exclamation Ако детето има здравословни проблеми и в първите дни от живота си общува с бутилката, а не с гърдата на мама, често изцеждайте гърдите си, за да бъдете способни, когато най-накрая сте заедно, да удовлетворите всичките му потребности от храна и да го кърмите толкова дълго, колкото е нужно.

Exclamation Ако детето не иска да суче от гърдата, защото не му е удобна, или не може да се приспособи, използвайте силиконови зърна. Постепенно то ще се научи да суче и те вече няма да са Ви потребни. По същия начин постъпвайте и ако зърната Ви са разранени.

Exclamation Ако от гърдите Ви постоянно тече кърма и млякото пръска не само докато кърмите, а и в най-неподходящия момент, използвайте специални салфетки, или подплънки за кърмачки.

Exclamation Постарайте се да научите колкото се може повече за кърменето,за проблемите свързани с него и за начините за тяхното решаване. Така не рискувате да бъдете неприятно изненадани.

Exclamation Не се разстройвайте, ако кърменето не Ви носи удоволствие още от първия ден. Това често се случва в началото, когато Вие и Вашето дете още не сте се приспособили един към друг, когато количеството кърма още не се е регулирало и гърдите Ви не са привикнали към новата си функция. Не позволявайте това да Ви обременява. Не си мислете, че сте лоша майка и че не сте способна да обичате Вашето дребосъче като другите майки. Щом веднъж си създадете правилните навици, нещата ще се нормализират и ще се почувствате истинска майка.

Exclamation Можете да подготвите гърдите си за кърменето още преди раждането - масажирайте ги, притискайте и леко изтегляйте зърната. Така няма да имате рагади или възпалени зърна в първите седмици на кърменето. (масажът изобщо, както и с хавлиена кърпа, вълнено парче и пр. се отричат от години по света, поради опасност от контракции; единствено при плоски/хлътнали зърна може да се прилага Техниката на Хофмат с пръсти, за да се изтеглят зърната и да изскочат достатъчно за успешно кърмене. бел. на boo)

Exclamation Ако Ви е удобно да кърмите седнала, но имате усещането, че още един чифт ръце,които да придържат детето не би бил излишен, подложете под тялото на бебето възглавница, така че да го повдигнете и наместите по-удобно. Съществуват и други удобни пози за кърмене - легнала на една страна, легнала по гръб (детето ляга върху корема на майката).

Exclamation Ако Ви болят напуканите зърна, хладката вода ще облекчи болката, а тихата музика ще Ви помогне да се отпуснете. Разбира се, това не е решение на проблема, но след няколко кърмения ще Ви стане по-лесно.

Exclamation Не икономисвайте за сметка на филтъра за вода! Изпитата от Вас течност отива направо при детето Ви. Нима то заслужава вода, подобна на тази от чешмата - хлорирана, твърда, мръсна?...

Exclamation Помолете мъжа си да Ви подкрепи в желанието Ви да кърмите. Одобрението на семейството, спокойствието у дома, подкрепата в даден момент - всичко това ще Ви е така необходимо, особено в първите дни и седмици.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/