Вторият период на раждането започва с пълното разширение на маточната шийка (около 10 см в диаметър) и завършва с раждането на бебето. При пълно разширение на маточната шийка ще се преместите от предродилна в родилна зала.
През втория период на раждането лекарят и акушерката ще бъдат ще бъдат постоянно до вас, за да наблюдават хода на родилната дейност.

Епизодите на втория период на раждането
· Вторият период на раждането продължава 30 min - 1 час. · Контракциите стават все по-чести, продължителни и силни. Под тяхно влияние главичката на бебето стига до дъното на таза. · За по-нататъшното придвижване започват да помагат и коремните мускули (коремна преса). Тяхното енергично свиване създава напъна, който се присъединява към контракцията. · Всеки напън продължава около 10 секунди. Интервалите между напъните в началото са около 2 минути и стигат до няколко секунди. С всеки напън бебето се придвижва все по-напред.
· Когато при напън главичката на бебето започне да се вижда през отвора на влагалището, се казва, че тя “се врязва”. В паузата между напъните тя все още се връща обратно. В този момент се прави епизиотомия (разрез с цел разширяване входа на влагалието и улесняване преминаването на главата на бебето).· При по-нататъшното напредване на раждането идва момент, когато главичката на бебето не се връща обратно по време на напън – тя прорязва. В този момент акушерката поддържа перинеума и контролира прорязването.· Главичката се ражда постепенно – темето, челото, лицето, брадичката. При раждането главичката е обърната надолу.· След раждането на главата се прави венозна инжекция метергин с цел подготовка за “раждането” на плацентата (тя се ражда, след като се роди бебето). С помощта на този медикамент плацентарният период протича много бързо (около 3 минути) и се намалява кръвотечението.
· Последователно се раждат и рамената. След това акушерката внимателно изтегля останалата част от телцето. Изтича и останалото количество околоплодна течност.· Вашето бебе вече е родено. То вдишва за първи път. Чувате и първия му плач. Акушерката прерязва пъпната връв. Следват първите грижи за малкото човече – тоалет, измерване, тест на Апгар.

Вашето участие
Вторият период на раждането е периодът на активно ваше участие. Ключовият момент в него е пълноценното напъване, което ускорява излизането на бебето.
1. Използвайте максимално силите си.
2. Тъй като е много важно да контролирате добре напъните,
слушайте и изпълнявайте напътствията на водещите раждането.
3. При наближаване на напъна заемете позиция за напъване: хванете с ръце краката си под коленете. При напъване надигнете главата и раменете.
4. В паузите от 2-3 минути между контракциите се отпуснете.


Запомнете:
· Волевото напъване трябва да съвпада с усещането за напън, което се появява заедно с контракцията.· Не е необходимо да се напъвате прекалено силно.· Не се страхувайте, че при напън влагалището ще се разкъса.

Д-р Анатолий Дуковски, акушер-гинеколог