Сигурно сте гледали раждане във вана, пълна с вода...
Светлината е мека, успокояваща, приятна музика разтоварва психиката и създава положителна емоция... Всичко излъчва спокойствие и особена интимност в очакването на бебето. Лекарите и акушерките присъстват по възможно най-дискретния начин, осъществявайки дистанционно ноблюдение на майката и бебето, без ненужни интервенции, оставяйки на раждащата жена възможността да си избира позите и движенията, според естествения ритъм на контракциите.

Температурата на водата отпуска мускулите, съкращава се времето на раждането, избягват се епизиотомиите, а също обезболяващите медикаменти, тъй като се стимулира естественото производство на ендорфин, който намалява чувството за болка. И още - жената се възстановява по-бързо.

Специалистите твърдят, че водата с температура 37 градуса прави контракциите на матката по-малко болезнени и помага на жената да преодолее страха и стреса. Някои вани за раждане имат и устройство за хидромасаж, който допълнително стимулира психическото и физическото отпускане на бременната. А ваната е облицована с полиетиленово фолио за еднократна употреба, така че да няма проблеми с хигиената. През цялото време на раждането майката и плодът са под наблюдение, за да е гарантирано бързото преместване в операционната зала, ако се появят неочаквани рискови фактори.

Подготовката за раждането във вана се провежда седмици преди това в басейн, където бременната жена “тренира”, като прави различни гимнастически упражнения и свиква да диша правилно. Според специалистите, идеалното решение е раждането да стане в басейн, къдете жената би могла да плува и да прави упражнения за активизиране на всички мускули, които участват в този процес. Нищо не може да осигури такова отпускане на човешкото тяло, каквото дава водата. Мускулите не чувстват такова натоварване, раждането следва естествения си ход във времето.

Изборът е личен, но има някои задължителни условия за сигурността на майката и бебето. Бебето трябва да е в термина на бременността, разположено с главата надолу, с приемливо тегло (над 2,800 кг) и да не е имало проблеми с растежа и развитието му в матката, открити при ехографски наблюдения. Майката също трябва да е без констатирани усложнения и рискове на бременността. Във вода могат да раждат и жени над 35 години, включително и тези, които преди това са родили с цезарово раждане.

Бъдещата майка може да влезе във ваната, когато има вече 4 или 5 см разширение на маточната шийка. Гинекологът участва едва във фазата на изтласкването като обикновен наблюдател и евентуален “диригент” на честотата и силата на напъните. Но винаги е готов да помогне на жената, ако примерно трябва да освободи бебето от увилата се около вратлето му пъпна връв.

Всъщност, водата е първият елемент на живота, този, в който всички ние се намираме от мига на зачеването ни, в който се изграждаме и растем девет месеца. Ако жената е добре подготвена, ако има възможност да предпочете раждането във вода, ако детето се появи в една среда, естествена за него в продължение на девет месеца, природата помага и на двамата да изпитат усещането за доверие, здраве и радост и превръща раждането в незабравимо преживяване.

Екип на МАМА