Акушерките вече ще имат право сами да водят раждане, предвижда Проект на Наредба за професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките, асоциираните медицински специалисти и здравните асистенти могат да извършват по назначение или самостоятелно. Условието е раждането да се провежда при главично предлежание на плода – правилно разположение на бебето.


Акушерките ще могат да извършват и епизиотомия при раждане, но при тази манипулация присъствието на лекар е задължително. Епизиотомията е хирургическа намеса, която представлява разширяване на входа на влагалището по време на раждане. Прави се по време на раждане с цел предпазване от преразтягане и разкъсване на мускулите на тазовото дъно.


Към задълженията на акушерките се прибавя и наблюдаването на майката и новороденото непосредствено след раждането, както и диагностициране на проблеми, изискващи лекарска намеса. Те ще съблюдават и за откриване при майката или детето на признаци за аномалии, които изискват специализирана намеса и оказване на помощ на специалиста в случай на интервенция.


Акушерките ще провеждат и консултации по въпроси, свързани с ползата от кърменето, семейно планиране, сексуалното и репродуктивно здраве.


Отговорностите им се увеличават и в областта на превенцията и профилактиката на сексуално предавани инфекции, ХИВ и СПИН, токсикоманиите, алкохолизма, тютюнопушенето, насилието, трудовите и битовите злополуки.

С новата наредба може да се запознаете тук.Copyright © www.puls.bg
All Rights Reserved.