Гастроезофагеален рефлукс (ГЕР) се наблюдава, когато стомашното съдържимо (включително и стомашните киселини) се придвижва обратно към хранопровода. Той е най-честата причина за повръщане в кърмаческа възраст. Когато не се открие навреме, или в случаите с недостатъчно добро лечение, може да причини възпаление на лигавицата на хранопровода, което по-късно води до стеснение на просвета му.

Тогава единствена възможност за лечение е хирургичната намеса. При възрастните рефлуксът в редки случаи може да предизвика злокачествено израждане на лигавицата на хранопровода. При бебетата лечението изисква спазването на няколко принципа, един от които е приемането на мляко с по-гъста консистенция. Могат да се използуват готови хуманизирани млека или млека, изкуствено сгъстени.

Независимо че има ефикасни медикаменти за лечение на гастроезофагеален рефлукс, много от пациентите предпочитат да контролират оплакванията си чрез диета. Рефлуксът е по-чест при хора с наднормено тегло - обяснението е, че излишните килограми повишават вътрекоремното налягане. При част от хората болестните прояви могат да намалеят значително чрез редуциране на теглото.

От полза е да се записват храните и течностите, засилващи симптомите на рефлукса, както и времето на началото им. Пациентите със заболяването често съобщават за поява на оплаквания при приемане на мазна или пикантна храна. Препоръките за количеството мазнини, които могат да се приемат дневно, са ориентировъчни -за мъжете приблизително 45 г, а за жените - 30 г. Като пример, един по-голям хамбургер с голяма пържена плънка дава около 60 г мазнини. Храните с по-високо съдържание на масти създават повече проблеми, когато се хра-ним бързо и при едновременно приемане с тях на газирани напитки, кафе или алкохол.

Някои храни значително намаляват активността на долния езофагеален сфинктер и по този начин увеличават риска от рефлукс. Това са кафето (с или без кофеин), чаят, шоколадът, на-питките, съдържащи кола, изсушените плодове, алкохолът. Чувствителността към храни варира значително и някои болни могат да почувстват влошаване на оплакванията си при приемане на лук, маруля, ръжен хляб, чесън.

Не е от полза прилагането продължително време на прекалено разширена диета. Когато, в резултат на нея, медикаментите и промененият начин на живот, оплакванията се овладеят, може да се направи опит за въвеждане на някои от изключените храни.

От съществено значение e да се намали количеството на еднократно приеманата храна. За рефлуксно болните се препоръчват три основни хранения дневно и две леки закуски. Трябва да се избягва прием на храна и течности 3 часа преди сън.

lekar.bg