Менструалната чашка е съвременният вариант на дамските превръзки и тампоните. Менструалната чашка е нов, екологичен и евтин продукт, който не застрашава здравето ви, а силиконовата материя превръща менстуалната чашка в удобно средство за дамска хигиена.
Менструална чашка

Изглежда странно, нали!? Много жени ще сметнат, че това е някаква шега и пълна глупост. Други ще решат, че менструалната чашка е прекалено голяма, за да се побере там долу, така че да не предизвиква дискомфорт. Трети може би ще се замислят дали това събиране на менструалната кръв в организма е здравословно и няма да предизвика сериозни здравословни проблеми. Както всяка новост, така и менструалната чашка предизвиква съмнения и трудно печели доверие особено от по-консервативните представителки на нежния пол. Но нищо чудно за в бъдеще менструалната чашка да се приема за нещо съвсем нормално, както се приемат тампоните и дамските превръзки, и да бъде масово разпространявана заради предимствата си.
Какво представлява менструалната чашка?

Менструалната чашка е сравнително ново откритие за поддържане на добра лична хигиена по време на месечния ви цикъл. Тя е с дължина около 5 см. и е изработена от мек силикон без съдържание на латекс и ароматизиращи вещества. За разлика от дамските превръзки и тампоните менструалната чашка няма попивателна функция, а по-скоро е малко резервоарче, което събира течността, отделена при менструация. Менструалната чашка събира около 30 мл. менструална кръв (всяка жена по време на месечния си цикъл отделя средно около 60 до 120 мл. менструална кръв).

Какви са предимствата на менструалната чашка?


Медицинският силикон, от който е изработена менструалната чашка предотвратява вероятността от възникването на каквито и да е здравословни проблеми – възпаления, сърбеж, парене, алергии, СТШ (синдром на токсичния шок, вследствие неправилната употреба на тампони) и др. Това е причината менструалната чашка да се препоръчва на жени със силно чувствителна кожа и склонни към алергични реакции. Предимство на менструалната чашка е, че се сменя на по-малък интервал от време за разлика от тампоните и дамските превръзки (до 12 часа) и освен това тя е за многократна употреба. Менструалната чашка би се сторила скъпа за доста жени, но пък купувайки такъв продукт, имайте едно наум, че това е дългосрочна инвестиция (годността и е 5 години). Менструалната чашка е удобна, слага се лесно, изключително хигиенична е, не пропуска течност, стига да сте я поставили правилно, липсва и неприятен мирис, типичен за периода на менструация. Менструалната чашка е идеална за всеки един ден от цикъла, по време на пътуване, сън, плуване. Менструалната чашка може да се използва дори и, ако носите спирала.

Каква менструална чашка да си куп
Менструална чашка ите?

Менструалната чашка е подходяща и за млади момичета и за по-възрастни жени. Важно е само да изберете точната големина на менструалната чашка, която е предназначена за вас. Менструалната чашка се предлага в два размера – голям и малък. Големият размер е подходящ за жени, които са раждали по естествен път или такива, които са раждали със секцио, но са над 30 г. Малкият размер е за жени, които не са раждали или са раждали със секцио, но са под 30 г. Менструалната чашка не се препоръчва за девствени момичета, както и за непосредствена употреба след раждане. Менструалната чашка не е подходяща и за жени, които страдат от ендрометриоза.

Как да използвате менструална чашка?

Препоръчително е след купуването на менструална чашка еднократно да я изварите за 5 мин. Това може да правите по ваше желание и след края на всеки цикъл или просто да я измивате само със сапун (добре е да не е силно ароматизиран или антибактериален, за да не наруши флората на влагалището).

Поставяне


Менструалната чашка се поставя като тампон във влагалището. Вероятността за неприятно усещане е минимална, тъй като менструалната чашка е мека и прилепва плътно по стените на влагалището.
Менструална чашка
Менструалната чашка се поставя значително по-лесно, ако е мокра. С измити ръце притиснете чашката странично с пръсти. След това я прегънете още веднъж, след което се отпуснете и я поставете. Сега вече може да я пуснете, като леко я завъртите, и тя ще заеме първоначалната си форма. За разлика от тампоните менструалната чашка се поставя ниско във влагалището.

Махане


Менструалнаат чашка в долния си край има нещо като дръжка с дължина 25 мм., която играе ролята на помощно средство при изваждането на чашката. Стиснете я с пръсти, разклатете наляво и надясно чашката, така че ефекта на вакуума да изчезне и издърпайте чашката. Тази дръжка за някои жени представлява удобство, но за други е точно обратното, така че може да скъсите или напълно да я премахнете по ваше желание. Тогава изваждането на чашката става, като притиснете с два пръста дъното на чашката, разклащате я наляво и надясно и внимателно я издърпвате. Изсипвате съдържанието в тоалетната, изплаквате я и може отново да я поставите.
Менструална чашка
В началото може да ви е трудно да се справите с поставянето и махането на чашката, но след 2-3 опита ще свикнете и ще ви се струва като детска игра.

10.02.2010/Ели Йорданова

http://zdrave.rozali.com/saveti-zdrave/p12406.html