1 пакет тънки кори
3-4 с.л захар
100 гр бадеми
250 гр орехи
3-4 с.л грис
1 к.л канела
300 гр масло
ванилия 1 шишенце

за сиропа
ванилия 1 шишенце
1 кг захар
700 мл вода
1 лимон


Орехите и бадемите смиламе наситно. В съд правим плънката като смесваме добре 3-4 с.л захар, гриса, канелата, ванилията и смлените ядки.
Маслото разтопяваме. Намазваме тавичката в която ще печем с масло. Поставяме три кори, мажем с масло и поръсваме с плънката. Отново слагаме 3 кори, мажем с масло и поръсваме с ядките. Към средата на реденето слагаме повече плънка, а после продължаваме с реденето. Последната кора се намазва отгоре с масло.
Нарязаваме баклавата. Аз я режа на ромбчета, а понякога на по-малки квадратчета 3 на 3 см, но вие я нарежете така както ви харесва. Поръсете отгоре с една шепа вода и я печете в умерена фурна (150 градуса) до порозовяване. Оставяме я да изстине .


Лимонът настъргваме на най-ситното и фино ренде, изцеждаме половината от лимона и заедно с водата, 1 кг захар и ванилията слагаме да ври. Аз лично още преди да започне да се сгъстява течността заливам баклавата, отцеждам сиропа и отново го завирам до сгъстяване и пак заливам. Но ако искате я залейте само веднъж с горещия сироп. Леко разделечете парченцата, така, че да може сиропа да влезне и между тях.
Незабравяйте баклавата трябва да е студена, а сиропа горещ. Хапвайте не по рано от 3 дни за да има време сиропа да попие добре.