Симптомите на бременност се проявяват индивидуално при жените. Те са различни за всяка една бременност, дори когато се касае за една и съща жена.
Първите осезаеми признаци на бременност обикновено се появяват седмица след закъснението на менструацията. Някои жени споделят, че усещат симптомите по-рано, други въобще не се оплакват от неразположения през бременността. Възможно е понякога симптоми, взимани за бременност, да показват промяна в здравословното състояние...


1.
Липса на менструация

Най-сигурният признак за настъпването на бременността е липсата на менструация. Не винаги обаче липсата на менструация значи бременност. Закъснението може да се дължи на здравословен проблем. Както и обратното, има случаи, когато въпреки наличието на месечно кръвотечение, се установява бременност. Затова в първите дни на закъснението може да се направи тест. Седем-десет дни след началото на очаквания месечен цикъл, бременността може да се установи при акушеро-гинекологичен преглед.

2.
Наедряване и чувствителност на бюста
Наедрели се усещат гърдите още седмица-две след зачеването. Освен че сутиенът изглежда тесен, гърдите стават силно чувствителни на допир. Те променят и формата си. Възможно е ареолата да промени цвета си, кожата около зърното да стане по-розова или по-тъмна. Изпитва се болка и напрежение. Тези усещания обхващат цялостно гърдите, не се изпитват само на определено място.

Имайте предвид, че подобни усещания могат да се появят и при прием на противозачатъчни таблетки, хормонален дисбаланс, както и в дните преди менструация.


3.
Бърза уморяемост
Възможно е да се появи чувство за липса на енергия още седмица след оплождането на яйцеклетката. За бременните жени е типично да се изморяват по-лесно, да им се спи повече. Те се нуждаят от повече сън от преди и трябва да спят 1-2 часа повече от обикновеното за тях.

Чувството за умора е типично при състояния на стрес, преумора, депресия, простудни и вирусни заболявания, както и на други по-сериозни, в началото още неустановени заболявания. В случай, че нямате опасения за бременност, не е излишно да направите консултация с лекар за състоянието си.

4.
Гадене, повръщане

Това е най-популярният симптом на бременността. На бъдещата майка може да започне да й се гади от края на четвъртата гестационна седмица. Гаденето и повръщането са типични за първото тримесечие на бременността. Има жени, на които не им прилошава, но факт е, че повечето изпитват този физически дискомфорт.

Гаденето и повръщането са оплаквания, които се срещат и при състояния на стрес и заболявания на стомашно-чревния тракт.

Симптомите на бременност се проявяват индивидуално при жените. Те са различни за всяка една бременност. Първите осезаеми признаци на бременност обикновено се появяват седмица след закъснението на менструацията. Възможно е понякога симптоми, характерни за бременност, да показват промяна в здравословното ни състояние...


5.
Болки в кръста

Болките в кръста са типични още при самото начало на бременността и те се разпознават, тъй като до този момент жената обикновено не е имала такива оплаквания. Болките в кръста обаче съпровождат целия период на бременността. Силата и усещанията се менят, естествено в първите седмици болката наподобява на изстиване в кръста, докато с наедряването на плода в последното тримесечие, болката вече се дължи на промяната в извивката на гръбнака в областта на талията.

Болка в кръста се изпитва и преди и по време на менструация, стрес, проблеми с гърба, физическо и емоционално натоварване.


6.
Главоболие

Заради по-високите стойности на хормоните, е възможно в началото на бременността жената да се оплаква от главоболие. Често то се дължи на понижено кръвно налягане, характерно за първото тримесечие. Необходимо е сравнително редовно да се измерва кръвното налягане, за да не се допуска прекомерното му понижаване. При ниско кръвно налягане се препоръчва прием на повече течности.

Други причини за главоболието могат да бъдат дехидратиране на организма, предменструален синдром, проблеми със зрението или натоварване на очите. Хроничното главоболие може да е причинено от заболяване, в това число и хронично.


7.
Чести позиви по малка нужда

Честото ходене по малка нужда се появява след шестата седмица на бременността. Явлението няма как да не направи впечатление. С напредването на бременността и наедряването на плода също може да има известен дискомфорт, но вече заради притискането на пикочния мехур.

Честото уриниране е типично и при инфекции на пикочо-половата система. Среща се и при диабет, прекаляване с диуретици и висока консумация на течности.


8.
Апетит

Повишеният апетит, както и предпочитанията към определени кулинарни продукти също е популярен признак на бременността, макар че не е задължителен. През бременността действително потребностите от калории са малко по-големи, но не за двама, каквито са разбиранията на по-възрастните поколения. Възможно е да имате предпочитания към определени храни. Тези кулинарни желания могат да се запазят в продължение на деветте месеца.

Повишеният апетит и кулинарните предпочитания могат да се появяват и при непълноценно хранене, дефицит на определени полезни вещества, витамини, аминокиселини и други, както и при стресови и депресивни състояния, в дните преди настъпването на менструация