Цьолиакията е автоимунно заболяване, при което имунната система реагира срещу клетките на собственото тялото. При това заболяване, консумацията на храни, съдържащи пшеничено брашно и други житни растения (съдържащи глутен), причинява атрофия на лигавицата на тънкото черво.
В следствие намалената активност на ензимите в червата, се нарушава способността им за всмукване на хранителните вещества.

Когато заболяването с прояви в ранна детска възраст се нарича
цьолиакия, а когато се прояви при възрастни - глутенова ентеропатия.
Най-често цьолиакията се среща в ранна детска възраст, когато се прави преходът от млечна към въглехидратна храна. Специалистите са на мнение, че ако включването на въглехидратна храна стане преди десетия месец на бебето, се повишава риска от развитие на заболяването. Като основна причина за цьолиакията се изтъква, че стомашночревният тракт все още не е достатъчно развит.

Цьолиакията се причинява от глутеновия протеин, съдържащ се в житото, ръжта, ечемика и овесените ядки.
Глутенът уврежда ганглиите, които образуват абсорбиращата повърхност на тънкото черво. Това намалява повърхността на тънкото черво, а следователно и времето, за което се всмукват хранителните веществата.
Връхчетата на ганглиите обработват млечния протеин лактоза и увреждането им е предпоставка за лразвитие на лактозна нетърпимост. Специалистите обясняват, че при страдащите от целикалия, които спазват безглутенова диета, ганглиите на се увреждат.
Поради намалената способност за абсорбиране на важни витамини и минерали, повечето пациенти с цьолиакия страдат от недохранване и анемия, дори когато са с нормално или дори наднормено тегло. Счита се, че анемията е един от симптомите за наличие на цьолиакия.

Симптоми на цьолиакия при деца· диария, която не се подобрява от стандартното лечение или хранителен режим· наддаването на тегло постепенно се забавя и дори спира· коремът на детето обаче е уголемен и подут· децата стават капризни и раздразнителни· електролитни нарушения в белтъчния метаболизъм· отоци
След диагностициране на цьолиакията и прилагане на безглутенова диета състоянието на детето се подобрява.


Симптомите на глутенова ентеропатия при възрастни · влошаване на общото здравословно състоянието· чувство на умора· диария· афти· неспособност за концентрация· чести промени в настроението· стерилитет· дерматит херпетиформис· остеопороза· хематологични заболявания· зъбни заболявания· мускулноскелетни заболявания· електролитни нарушения в белтъчния метаболизъм,· отоци


В повече от 95% от случаите, се наблюдава генетична предразположеност към развитие на болестта.
Лекарите предупреждават, че ако цьолиакията не се лекува, се повишава рискът от развитие на остеопороза, рак на гърлото, хранопровода, стомаха и дебелото черво. Поради тази причина, дори пациенти, при които е поставена тази диагноза, но нямат проявени симптоми, трябва да спазват стриктно безглутенова диета.

Глутеновата ентеропатия се диагностицира чрез кръвно изследване за наличието на антитела. Антигландини и антиендомицини се откриват в кръвта на хора, страдащи от целиакия.

В случай, че пробата за антитела е положителна, препоръчително е да е да се извърши ендоскопия на тънкото черво и биопсия. Прави се микроскопско изследване на тъканния материал от биопсията за да се потвърди увреждането на ганглиите на чревния тракт.

Специалистите съветват, пациентите да продължават да приемат храна съдържеща глутен, докато със сигурност се диагностицира глутеновата ентеропатия. В противен случай симптомите може да не се проявят и проявят и данните от изследването няма да са реални.


Лечение:

Лечението на целикалията е дълго и изисква постоянство от страна на пациента. Глутеновата ентеропатия не се потдава на медикаментозно лечение и идинствената терапия, даваща резултат е спазването на строга безглутенова диета. От хранителния прием трябва да се изключат всички продукти съдържащи глутен.

Избягват се консумацията на пшеница, овес, ечемик, просо, бял хляб, сладкиши, житни каши, кремове, марципани, малцови екстракти, консерви, съдържащи нишесте.

Необходимото количество въглехидрати могат да се набавят чрез продукти като царевица, соя, ориз, прясно и кисело мляко,млечни продукти и яйца, богати на витамини, желязо и електролити
Освен глутенсъдърщащи храни, е необходимо приема на мазнини да се намали до 40 грама дневно.


За да се компенсира дефицита на витамини от група В и Цинк се препоръчва завишен прием на растителни храни.
При правилно провеждане на лечението резултатът от него настъпва от 2-3 седмици до 2-3 месеца, обясняват лекарите. При стриктно спазване на безглутеновата диета, симптомите на глутеновата непоносимост не се проявяват, но при нарушаването и, състоянието се влошава

Copyright © www.puls.bg
All Rights Reserved.