Британски учени откриха консумацията на кои хранителни продукти подтиска апетита. Оказва се, че храните с нисък гликемичен индекс повишават отделянето на хормони, които намаляват апетита и изпращат сигнал до мозъка за ситост.

Гликемичният индекс разделя храните на групи, според това как въглехидратите влияят на нивото на захарта в кръвта. Храни с висок гликемичен индекс са: бял хляб, захарни и тестени изделия, картофи, бял ориз, някои плодове като зрели банани, диня, тиква, стафиди. С нисък гликемичен индекс са: повечето зеленчуци, част от плодовете, млякото, боб, леща, фъстъци, соя, пълнозърнести спагети.

Участниците в изследването, които консумирали продукти с нисък гликемичен индекс за закуска, имали 20 % по-високо ниво на GLP-1 в кръвната плазма, а инсулинът им бил с 38 % по-нисък, отколкото при тези, които консумирали храни с висок гликемичен индекс.



Copyright © www.puls.bg
All Rights Reserved.