Проблемната кожа е изпитание, пред което се изправят много хора, особено в млада възраст. Лечението на кожните проблеми, обаче не е лесно и не може да стане за дни или месец, а често изисква дълъг период на на терапия и множество процедури.
Често тинейджърите експериментират с различни мазила и процедури за да се отърват от досадните пъпки, но резултатите си остават незадоволителни. Не са редки и случаите, в които неправилното третиране на вече проблемната кожа влошава състоянието. Дерматолозите са категорични, че лечението на акне и други кожни проблеми е скъпо, изисква постоянство и търпение и може да отнеме повече от година. Те съветват, да не се експериментира с различни народни рецепти и терапии, а да се потърси компетентното мнение на специалист. Представяме ви някои от най-често допусканите грешки при лечението на дерматологични проблеми.


1.Почистване на кажата без съпътстващо лечение.

Хората страдащи от акне и кожни проблеми са едни от най-честите клиенти на козметичните салони. Те се подлагат на механично почистване на кожата веднъж месечно, а даже и по-често. В такива случаи, козметикът трябва да обясни, че тази процедура е напълно безполезна, ако не се прилага и съпътстващо лечение. Козметичната манипулация може да отстрани появилите се пъпки и запушени пори но няма да отстрани причината за тях. Единствено консултация с лекар и предписано от него лечение магат да решат проблемите с кожата.


2. Медицинска козметика

Според някои дерматолози, това е най-голямата заблуда в козметологията. Медицинска козметика не съществува: има лекарствени препарати, има и козметични продукти, но няма среден вариант. Медицинска често се нарича козметиката съдържаща минимални количества от медикаментозни препарати. Според специалисти, медицинската козметика може да помогне само в ранните стадии на акне, но това се постига много по-трудно, отколкото с лекарства. В напреднали и по-тежки случаи тя е безполезена. В допълнение на това, медицинската козметика почти винаги е многократно по-скъпа от лекарствата.


3.Биологично активни добавки

Има милиони продукти, регистрирани като биологично активни добавки. Тъй като са регистрирани като хранителни добавки, а не кото медикаменти, техният ефект не е клинично тестван. За да се регистрира дадена хранителна добавка, производителят трябва само да гарантира, че таблетките не са опасни за потребителите. Съставът им е предимно от билки и лечебни треви, които не дават желания резултат. Ефектът върху кожата е косвен и не е достатъчен при лечението дори на лека форма на акне.


4.Диети

Има много анти-акне диетата. Техните последователи казват, че само чрез освобождаване на организма от натрупаните токсични продукти може да се излекува напълно кожата. Наистина съществува зависимост между хранителните навици и появата на пъпки, но дори при спазване на здравословен хранителен режим, появилите се вече комедони не могат да изчезнат от самосебе си.

Специалистите са на мнение, че само в някои случаи диетата е причина за появата на акне. По-често пъпките и запушените пори се дължат на външни влияния, лошото почистване на кожата, лошото качество на козметика и не са свързани с наличието на токсини в организма. Според дерматолозите директна връзка между акнето и хранителните продукти все още не е доказана.


5. Алтернативна медицина
Алтернативните практики и терапии са в разцвета на своята популярност. Все повече брошури и статии съветват как да се лекува акне и други кожни болести с помощтта на уринотерапия, чаени гъби (които самопредизвикват възпаление на кожата), мая (провокира дисбактериоза) и други напълно безполезна и дори опасни терапии. Не губете време и не очаквайте цудеса. Освен че няма да излекуват пъпките тези методи могат значително да увредят кожата ви.


6.Нови технологии
Днес пазаръп предлага необятен набор от всякакви „уникални методи“, които гарантира излекуване на всички заболявания. Тяхното лечебно въздействие се основава на „космически технологии“ и „най-новите японски открития“ и др Единственият възможен ефект от прилагането им - дълбоко разочарование и обостряне на състоянието.


7. Химия
Някои от пациентите с проблемна кожа са готови да се подложат на абсолютно всички възможни процедури, за да излекуват проблема. Не са рядко случаите, в които хората сами прибягват към прилагането на химически вещества върхе засегнатите зони. Използването на сяра на прах може да доведе до изключително неприятна миризма на кожата, а водните разтвори на хлор магат да причинят дори отравянето на организма и химическо изгаряне на кожата. Оцетната и сярната киселина могат да предизвикат тежки изгаряния, корозия на кожата, дълбоки белези по цялото тяло.


8.Пълно прочистване на организма
Може би това е най-модна тенденция за любителите на здравословния начин на живот. Пълното прочистване може да означава подлагане на драстични диети, прочистване на организма посредством клизми, антипаразитни препарати, билкови лекарства, консумацията на чайове и сокове. Според специалисти е възможен временен ефект, но за кратко. По дългото прилагане на очистителната терапия може да се окаже опасно за здравето.Накратко, не всички средства, дори и популярни, са добри в грижите за проблемната кожа. За трайното отстраняване на акнето ще помогне само комбинирано лечение препоръчано и съблюдавано от лекар-дерматолог. Лечението е индивидуално, което означава прилагане на подходящите медикаменти, разумни ограничения в храненето и поддържане на здравословен начин на живот.Copyright © www.puls.bg
All Rights Reserved.