Данните от 14-годишно изследване, проведено от Колежа за медицина на щата Пенсилвания, категорично показват връзка между продължителността на съня и продължителността на живота. Учените, извършили проучването са на мнение, че хората, които спят шест или повече часа през нощта, са изложени на по-малък риск от ранна смърт, в сравнение с тези които системно не си доспиват.Проечването е направено сред група доброволци- мъже и жени, наброявящя 1742 души. При всички тях бил проследен режимът на сън.


Учените приемали за безсъние, ако участниците в експеримента се оплакват от невъзможност да спят спокойно през нощта в течение на продължителен период от време (над година). За лошо качество на сън се приема редовното събуждане през нощтта и чувството за умора сутрин.

Събраните резултати категорично показали, че в хората, които спят 6 и повече часа, са с по-малък риск от преждевременна смърт, в сравнение с тези страдащи от безсъние или проблеми със съня.

Специалистите обобщават, че нормалният и здравословен сън е в рамките на 7-8 часа. Повече или по-малко сън могат да се окажат нездравословни, категорични са лекари. Системното недоспиване и липса на почивка се свързват със сериозни здравословни проблеми и заболявания, като сърдечни проблеми, депресии и диабет.

Тези, които спят по по-малко от шест часа на ден или повече от девет са по-сколнни към напълняване според широкмащабно проучване, третиращо именно взаимоотношенията между двата фактора. Друго, което се установява е, че липсата на достатъчно сън предразполага към по-интензивно тютюнопушене и употреба на алкохол, както и потиска желанието за активна двигателна дейност.


Нивото на смъртност при мъжете и жените, които не спят повече от 6 часа през нощта, е съответно 19,6% и 10,3%, установили са специалистите, цитирани от ИТАР-ТАСС.

По данни на проучването около 33% от тези, които спят по-малко от 6 часа на денонощие, са със затлъстяване. Последното е налице и сред 26% от тези, които си позволяват по-дълго от девет часа. За останалите процентът е 22%. На фона на тези цифри се забелязва още, че представителите на първата група са и най-малко физически активни.


Напрежението по една или друга причина е основната причина за краткия период от време, отделен за сън. Не веднъж е показвано, че недоспиване корелира с честотата на диабета и артериалната хипертония - социално значими заболявания днес.Copyright © www.puls.bg
All Rights Reserved.