Австралийски учени откриха, че храните, съдържащи мастни киселини Омега-3 намаляват риска от развитие на макулна дегенерация, която е основната причина за слепота.


Макуларната дегенерация е хронично патологично състояние, свързано с прогресивно влошаване на централното зрение, като често периферното остава незасегнато.Патологичният процес се развива в участъкът от ретината, отговорен за централното, най-ясно и контрастно цветно зрение (макулата).


В резултат на това се затруднява четенето, ясното фокусиране на предмети, разпознаването на лица. Постепенно се появява замъгляване и размазване на зрението, което силно затруднява ежедневието на човек и влошава качеството му на живот.


Най-често заболяването се свързва с възрастовите промени в областта на макулата и поради това обикновено се обозначава като възрастово-зависима макулна дегенерация. Засяга предимно хора над 50-годишна възраст, а над 65 честотата му още повече се увеличава. Съществува и ювенилна форма на заболяването, която се наблюдава при млади хора и се дължи на генетични аномалии, водещи до постепенна атрофия на макулата.


В изследване, направено в Австралия, взели участието 2454 души. Доброволците са били помолени редовно да консумират поне една- две порции орехови ядко на седмица. След 10 години, изследователите установи, че при участницитеу които редовно са консумирали ядки, риска от развитие на макулна дегенерация се е намалил с близо 35%.


Резултатите, оповестени от специалистите от Университета на Сидни показват, че изяждането на поне една порция риба седмично, намалява риска от ранно развитие на патологичното състояние с 31%.


Офталмолозите алармират, че заболелите от дегенерация на ретината драстично се увеличават и само в Англия тази диагноза е поставена на повече от 500 хил. души. На половината от тях са била поставена диагноза „слепота“ или „частична загуба на зрението".


В статия за списанието The Archives of Ophthalmology, Дженифър Тан, ръководител на изследването отбелязва, че получените резултати подкрепят хипотезата, че хранителния режим влияе на зрението. Увеличаването приема на храни, съдържащи полиненаситени, Омега-3 мастни киселини, както и редовната употреба на риба и / или ядки могат да предпазят организма от развитие на макуларна дегенерация в ранните стадии на болестта.


Известно е, че мастните киселини пречат на образуването на плаки в артериите, намаляват дразненето и предпазва клетките на ретината от вредното въздействие на окислителните процеси в ортанизма.


Според друга публикация в същото списание, хора, чийто ежедневно меню е с високо съдържание на зехтин - 100 мл на седмица, са по-малко застрашени да развият болестта, отколкото тези, които консумират не повече от 1 мл от продукта в седмицата.


Въпреки резултатите, учените, са на мнение, че проучванията трябва да продължат. Изследванията трябва да покажат как промяната в дневната диета може да предотврати или забави развитието на макуларна дегенерация.Copyright © www.puls.bg
All Rights Reserved.