Родината на червеното цвекло е Средиземноморието, червеният му цвят се дължи на багрилни вещества, от групата на антоцианите. Можем да го намерим на пазара през цялата година. Със своите 44 калории в 100 грама то е особено подходящо при разтоварващи диети. А съдържанието на различни киселини усилва обмяната на веществата и изхвърлянето на токсините.
То съдържа средно 88% вода, 1.2% белтъчини, 9.3% въглехидрати, 0.9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Цвеклото също така е източник на витамин U, известен с противоязвеното си действие. Високото му съдържание на йод е също определящо за правилната обмяна на веществата, при заболяване на щитовидната жлеза. Въпреки наличието на захари то е подходящо за консумация от страдащи от диабет.
Известно е и превантивното му действие срещу ракови заболявания и прочистващият ефект на кръвта при консумацията му.
Калиевите соли, сярата, фосфора и магнезият също така бетаина (близък до строежа на холина и лецитина) регулират процесите на обмяна на веществата в организма. Червеното цвекло е неотменна храна при хора страдащи от анемия.

amam.bg