Кралство Испания е държава, разположена в Югозападна Европа на Иберийския полуостров (Пиренейския полуостров). На североизток, по хребета на планините Пиренеи, е границата с Франция и малкото княжество Андора. Към Испания се числят Балеарските острови в Средиземно море, Канарските острови в Атлантическия океан, градовете Сеута и Мелила в Северна Африка, както и много необитавани островчета от средиземноморската страна на Гибралтарския проток.

Географски разделена от Европа от Пиринеите, Испания е един от най-старите населени райони на планетата. Колонизирана, завладявана и управлявана от много култури през вековете, Испания оцелява и днес е страна с едно от най-големите влияния на света.

Испания е известна с бикоборството, с курортите на Коста дел Сол, фламенкото, хубавата храна, приятния климат, музеите, модерните градове като Барселона и Мадрид, разнообразието от вина и разбира се-общителните, добронамерени и приятелски настроени испанци. След всичко изброено, Испания си заслужава добрата репутация на една от най-посещаваните страни в света.