Италия е държава в Западна Европа, разположена на юг от Алпите, на Апенинския полуостров. Включва два големи острова в Средиземно море, Сицилия и Сардиния, и много по-малки в Тиренско и Адриатическо море. Ганичи с Франция, Швейцария, Австрия, Словения и Сан Марино.

Италия без съмнение е повлияна от много култури и политически сили през вековете. Към тях се числят византийската, етруската и гръцката, но римската цивилизация и италианският ренесанс имат световно променящо въздействие и допринасят най-много за положението на Италия в съвременния свят.

Римската република е създадена през 510 г. преди н.е. и много могъщи императори управляват нейните територии. По време на управлението на Юлий Цезар, римската империя започва своето пълно доминиране над Средиземноморската област и някои части от централна Европа. Мощните му легиони преминават през земи и морета и никой не е могъл да се мери по сила със неговата армия.

Римската империя започва да се руши около 300 г. след н.е., но римското влияние върху архитектурата, изкуството, правителството, езика, законите и религията остава като наследство и продължава ясно да се чувства в днешната модерна Италия и да дава своя отблясък върху западния свят. Следват векове на нашествия и различни войни през средновековието. Възникват нови малки градове, а Генуа и Венеция създават големи търговски империи. Италианският ренесанс започва във Флоренция през 13-ти век и продължава и през 15-ти век.

От средата на 15-ти век до началото на 19-ти, испанци и французи се борят за контрол над Италия. След пълното поражение на Наполеон през 1815 година, следват много десетилетияна битки и войни докато Италия най-после е обединена. Тя става държава през 1861 година, когато районите на полуострова, заедно със Сардиния и Сицилия се обединяват от Крал Виктор Емануил II. Първата световна война (1870-1915) индустриализира Италия (особено в северните части), но в централните и южни райони, пренаселеността и високата безработица принуди милиони местни италианци да имигрират в чужди страни. През 1922 година Бенито Мусолини завзема властта в Италия и установява фашистка диктатура. Италия взема участие и във Втората световна война в съюз с Германия. През 1945 година, Мусолини умира, а войната завършва. През 1947 година, след референдум Италия е провъзгласена за република. Следва икономическо съживяване на страната. Главните морски пристанища са Генуа, Триест, Венеция, Неапол и Бари.

Рим е столица на Италия от 1870 година. Преди него столици на Кралство Италия са били Торино и Флоренция. В Италия има толкова много неща, които до се видят или да се свършат, колкото няма в никоя друга страна. От ски пързалянето в Алпите, до разглеждането на историческите и модерни градове като Флоренция, Милано, Торино и Венеция, крайбрежните градове и многобройните малки селища, както и разбира се Рим и Ватикана.

Италия е известна с нейните спагети, зехтин, пица, вино и разбира се хубавото време. Казано с други думи Италия е "la dolce vita" или „сладкият живот” и много хора, посетили тази невероятна страна, не искат никога да я напуснат.