Църкви със сини куполи и бели квадратни къщички, накацали по калдъръмените улици, образуват своеобразен лабиринт, който ще ви отведе до най-синьото море, което сте виждали. Това е въображаемата картичка на Цикладските острови - една от най-известната гръцка група от 220 острова, включваща град Миконос, впечатляващия вулканичен остров Санторини и живописното рибарско село Парос.

През 7000 г. пр.хр., дълго преди купонджиите и богаташите да ги открият, Цикладските острови са били населени с минойци, римляни и дори турци. Днес посетителите все още могат да усетят и видят тези влияния - от свещения остров Делос до венецианската крепост Ексобурго.

Избирането само на един остров за посещение е трудна работа, затова повечето туристи просто "скачат" от остров на остров. Най-лесният начин за това е да се качите на самолет до Миконос или Санторини, а след това - с лодка или ферибот до околните острови. За да избегнете тълпите, отправете се до по-малко популярните Наксос или Сирос, които обаче предлагат същото "гръцко" изживяване, само че без туристическите стълкновения. За нещо по-автентично - посетете Тинос, един от най-големите острови в архипелага, предлагащ широки ивици от красиви плажове.

Ако обикаляте уличките на Миконос, непременно се спрете пред малките магазинчета и галерии. След това можете да хванете ферибот до пленителните храмови руини на Делос.

За любителите на плажните изживявания, вашите места са Аполония и Палеохори в Милос. Уиндсърфистите могат да се насочат към Парос. Санторини пък предлага неща, които не са за изпускане - подводно пътешествие, което ви позволява да разгледате вулканичния кратер