От следващата година в имунизационния календар ще бъдат въведени 5-валентна ваксина и ваксина срещу пневмокок, това каза на пресконферениця днес в Хасково д-р Марио Янакиев, предаде Агенция "Фокус".

Пресконференцията бе по повод Европейската имунизационна седмица. По инициатива на доктор Янакиев в началото на годината в Хасково започна подписка за осъвременяване на имунизационния календар. Подписката бе започната, след като 6-годишно момченце почина от свръх остър пневмококов сепсис. Въвеждането на безплатната ваксина ще струва на бюджета около 30 милиона лева годишно.

Все по-често, според педиатрите, родителите се интересуват и от препоръчителните ваксини. Според лекарите ваксините почти не дават странични ефекти, ако се прилагат правилно. За изграждането на добър имунитет е особено важно и да се спазват точните схеми на имунизация.

Доктор Снежана Иванова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести" в РИОКОЗ-Хасково, заяви, че за втора поредна година България участва в Европейската имунизационна седмица, която се провежда от 20 до 26 април под надслов „Предпази, защити, ваксинирай". Чрез ваксини могат да се предотвратят 28 болести. България е една от страните с най- високите имунизационни покрития, каза още доктор Иванова.

Благодарение на ваксините през 20 век е изкоренена едрата шарка, почти изкоренен е полиомиелитът, а морбили и други болести при децата са намалени до рекордно ниски нива. През втората половина на 20 век са въведени и много нови ваксини - срещу хепатит А и В, срещу хемофилус инфлуенце тип Б, пневмококови и менингококови инфекции, срещу човешки папилома вирус.

Министерството на здравеопазването в България развива политика за разширяване на имунизационния календар. Важно е и обществото да взема активно участие в този процес, каза главният епидемиолог на областта д-р Снежана Иванова и допълни, че е недопустимо през 21 век да има детска смъртност, която е можело да бъде предотвратена чрез ваксина.

Автор: Мира Митева