Фолиевата киселина е позната още като витамин В9. Човешкият организъм има непрестанна нужда от фолиева киселина, но той няма способността да я произвежда сам. Важно е да се приема фолиева киселина от бременните жени и тези, които искат да забременеят.

Защо е необходима фолиевата киселина?

Фолиевата киселина е витамин, който организмът ни не може да произведе сам, нито да складира дълго време. Затова трябва да си я набавяме ежедневно чрез храната или допълнителни хранителни добавки. Фолиевата киселина е необходима за качеството на кръвта, защото участва в производството на кръвните клетки. Тя е нужна за производството на ДНК и благодарение на нея се активизира клетъчния растеж. Фолиевата киселина има ключова роля в усвояването на останалите витамини от групата В и най-вече витамин В12. Тя дава енергия на организма и му помага по-лесно да се пребори с умората. Влияе благоприятно в борбата срещу стреса.

9293_0.jpg

Фолиева киселина и бременност

Фолиевата киселина е единственото нещо, което организмът ни изисква в двойни дози, след като забременеем. Това я прави уникална и незаменима за всяка бременна жена. Тя е необходима за формирането на плацентата и правилното развитие на плода още в първите седмици след зачеването. Фолиевата киселина е съставката, благодарение на която се изграждат мозъкът и гръбнакът на бебето, които започват сформирането си веднага след зачеването. Тя е отговорна за производството на ДНК в началния стадий на бременността и участва във формирането на тъканите. Недостигът на фолиева киселина по време на бременност води до дефекти на невралната тръба (ДНТ). От невралната тръба на зародиша по-късно се образува гръбначен стълб, гръбначен мозък, главен мозък и череп на плода. Освен това недостатъчният прием на фолиева киселина предотвратява огромен процент от усложнения при раждането (мъртво раждане, преждевременно раждане, спонтанен аборт) и евентуални вродени болести на детето като синдром на Даун, вроден сърдечен дефект, увреждания на мозъка и гръбнака му.

9293_1.jpgВсички бременни трябва да приемат по 400 микрограма (0,4 милиграма) фолиева киселина на ден под формата на хранителни добавки и чрез храната. Тъй като половината бременности са непланирани, лекарите препоръчват прием на фолиева киселина от всички жени в детеродна възраст, независимо дали правят опити да заченат или все още нямат това намерение. По този начин зародишът ще получава необходимото количество още от самото начало. Много жени разбират, че са бременни около втория месец и така се изпускат ценни седмици, през които жената и плодът имат незаменима нужда от фолиева киселина.

До какво води недостигът на фолиева киселина?

Освен всички изброени рискове за бременните и плода, липсата на фолиева киселина може да доведе до анемия, нарушение на клетъчното делене и проблеми с гръбначния мозък. Нарушаването на клетъчната структура води и до образуване на ракови заболявания и на сърдечно-съдови заболявания.

Как може да си набавим фолиева киселина?

Фолиевата киселина може да се приема под формата на хранителни добавки, но само ако бъдете посъветвани от лекар. Ежедневно може да си набавяме фолиева киселина от естествени хранителни продукти. Най-активни източници на фолиева киселина са броколи, карфиол, варива, спанак, черен дроб, портокал, агнешко и телешко месо, овесените ядки, пшеничен зародиш, хляб, всички тъмнозелени зеленчуци. Фолиевата киселина не предизвика токсични реакции и по-голямото количество от нея не вреди на организма.

Деси Великова