Първият в София телемедицински център по акушерство и гинекология бе открит във Втора АГ-болница „Шейново”.
Системата позволява пренос на качествени звук и картина в реално време от операционните на болницата до модерна зала за обучение.
Системата позволява и бъдещите татковци да наблюдават от домашния си компютър раждането на своето дете. За целта обаче, те ще трябва да получат оторизация от болницата.
Предстои подписване на партньорски договор между болница „Шейново” и Медицинския университет в Плевен. Това ще позволи в реално време лекарите от „Шейново” да наблюдават операции, които се извършват в Плевен и обратното.
През изминалата година във Втора АГ болница „Шейново” са извършени 3739 раждания, а през болницата са преминали над 12 хил. пациенти.
Здравното заведение се отличава и с нулева майчина смъртност.
Д-р Костов, директор на АГ болница "Шейново”, предвижда тя да се превърне в общински център по рак на шийката на матката и рак на гърдата. Очаква се до края на месеца в болницата да бъде открит и кабинет за профилактика на рак на шийката на матката. Предвижда се АГ болница "Шейново" да стане и център по лапароскопска хирургия.
За тази година от бюджета на общината има отпуснати 1,5 млн.лв. за купуване на апаратура, а други 420 хил.лв. били отделени за ремонт на родилното отделение.

по материали на Информационна агенция "Фокус"