Матурацията – много по-безопасен и евтин метод за ин витро

Първото в България дете, заченато по метода на матурацията навършва утре първата си година. Заради празника си, Даная, която е от Пазарджик, ще гостува на лекарите от Център за репродуктивна медицина и оплождане ин витро “София”.

Още със зачеването си, Даная и майка й станаха част от едно голямо семейство. От 400 други като тях по целия свят, всички те заченати по нова, алтернативна ин витро техникаматурация. А Даная се роди само месеци след първите в Европа. След нея тук се родиха още 7 бебета, други 6 са на път.

Матурацията е еволюционно по-добър метод от традиционните ин витро техники. При него не се използват скъпите хормони, заради което цената на ин витро процедурата пада наполовина. Заради това методът е и много по-безопасен за жените. Матурацията е и единственият шанс при жени със злокачествени образувания, при които е абсолютно противопоказна хормоналната стимулация. Успехите на метода 1 година след като се роди първото бебе в България, показват възможностите за развитието му и у нас.

Въпреки предимствата за пациента, оказва се, че новият метод не е достатъчно обяснен и разгласен.

Защо?

Докторе, готова съм на всичко само и само да имам дете!” Това са жените, които влизат в ин витро клиниките. Технологиите са достатъчно напреднали и лекарите могат да помогнат на повечето. Много от тях, обаче, рискуват здравето, дори живота си за да прегърнат свое дете. За да се извадят яйцеклетки и те да бъдат оплодени в епруветка, се налага да се инжектират високи дози хормони. Подобна стимулация нерядко води до развитие на овариален хиперстимулационен синдром. В тежките му форми може да предизвика усложнения като белодробен тромбоемболизъм, отпадане на бъбречната функция, респираторен дистрес, в много редки случаи и смърт.

Тези рискове накараха много лекари от цял свят да проучват алтернативни, по-безопасни методи за лечение на безплодието. Матурацията е един от тях. При този подход се използва естествен физиологичен процес, при който около 6-7-ми ден от менструалния цикъл, в яйчниците се появяват множество фоликули, с незрели яйцеклетки. Те могат да се извадят и да узреят в подходяща хранителна среда извън организма и след това да бъдат оплодени.

Недостатъкът на този метод е в това, че той е по-трудоемък за лекарите, а резултатността е по-малка, защото се обработват значително по-малък брой клетки. Затова, въпреки безопасността си матурацията не е във фокуса на повечето клиники. Другото й предимство – много по-ниската цена пък я прави неприемлива за фармацевтични производители, чиито печалби са застрашени, заради минималните количества използвани медикаменти.

Въпреки това, инвитро матурация предлагат в цяла Европа, макар и в единични клиники, като първи в Европа започнаха скандинавските държави. Днес Италия е лидер в прилагането му, защото законите там позволяват на лекарите да вадят и работят само с три яйцеклетки. Така интересът към хормоналната стимулация се изравни с този към матурацията.

* * *