Родилки се наричат тези, които раждат за първи път след 28- годишна възраст.

Преди 20 години акушерите наричаха такава родилка “възрастна”, а преди 30 години - “стара”.

Сега лекарите са по коректни в историята на бременността и раждането, упоменават само възрастта в години. Смята се, че най-здравото време в живота на жената е на 20-25 години. За предпочитане е именно в този период жената да забременее и да роди. Международната здравна организация препоръчва репродуктивната (детеродната) функция да приключи на 35 години. Всичко е заради това, че колкото по-стара ежената, толкова по-трудно забременява.

След 30-те години способността за зачеване намалява, увеличава се рискът от аборт, от усложнения на бременността, от обостряне на скрити хронични заболявания и т.н. Но това не е повод да се откажем от възможността да родим дете в зряла възраст, още повече, че в днешни дни жената доста младее.

БИОЛОГИЧНАТА ВЪЗРАСТ НА МНОГО ЖЕНИ Е ПО-МАЛКА ОТ ХРОНОЛОГИЧНАТА

Хронологичната възраст е ясна - тя е записана в акта за раждане. Биологичната - това е възрастта на тялото. При жените, които се грижат за себе си, то е почти винаги младо. Младо е тялото и на жените, раждащи в зряла възраст. То е доста по-свежо, отколкото би могло да се очаква, изхождайки от паспортните данни.