Милена Колева

Всички майки обичат децата си, но всяка майка преживява раздялата с детето си по своему. Домакиня или кариеристка, веднъж вече майка, светът за жената се променя. Решенията, които се налага да взема, са основата за бъдещото развитие на детето. Едно е сигурно: всяка майка иска най-доброто за своето дете!

Мотивът

Много са жените днес, които се връщат на работа преди 3-тия рожден ден на децата си и причините са не само финансови. Работата носи удовлетвореност, социални контакти и добро самочувствие. Не малка част от жените вече имат изградена кариера, преди да станат мами и практикуват професии, които обичат и не биха захвърлили с лека ръка, в името на кашите и памперсите. Всички те търсят начини да съчетават и двете, без да се налага да жертват едното за сметка на другото. И не на последно място, гледането на малки деца по цял ден вкъщи и въртележката на домакинската работа, е прекалено идеализирано и в същото време много подценявано. Това кара жените в подобна ситуация да се усещат потиснати и дори понякога безполезни. Бабите и дядовците също не са вече тези, от преди години, готови да прекарат едно десетелитие от живота си, тичайки с паница след скъпоценното внуче.

Промяната

И така се стига до деня, в който мама се връща на работа, а малкото човече тръгва на ясла или детска градина. Уви, нито една от по-горните причини не прави раздялата с детето по-лека и решението – по-лесно. Колкото е по-малко детето, толкова по-трудно е да приемеш, че от утре за твоето съкровище ще се грижат абсолютно непознати хора. От тази мисъл дъхът на повечето майки спира, колкото и да са уверени в избора си.

Затова, е добре тази важна стъпка в живота на майката и детето да стане максимално плавно и безболезнено. Разбира се, не всички майки ридаят по улиците или се крият зад оградите на детските градини и това е наистина похвално! Тези „железни мами” обикновено чакат с нетърпение деня да заведат малкият палавник или палавница в градината и да отидат да изпият едно кафе „като хората”, да се погрижат за себе си (фризьор, маникюр, сауна, масаж), да си купят някоя нова дрешка или просто да позяпат по магазините. Все удоволствия, за които отдавна си мечтаят!

Резултатът

Често реалността е друга и както една майка ми сподели наскоро: „Чувствам се все едно не АЗ го давам на градина, а че някой ми го взема!”.

Децата по принцип попиват настроенията на родителите си, затова е добре мама и татко да са уверени и да не показват страха си от предстоящата раздяла. Хубаво е малчуганите да се подготвят за промяната в ежедневието им и да им се изтъкват всички хубави неща, които ги очакват в детската градина:

  • много нови играчки
  • нови приятелчета
  • песнички, книжки и игри с учителките
  • и най-важното: „Мама ще дойде да те вземе!”

Добрата новина е, че с тръгването на работа емоциите при майката неусетно отшумяват в ежедневието и както повечето работещи мами споделят: в часовете от взимането от детската градина, до „лека нощ”, са мами на сто процента за своите любими съкровища! Защото, най- важното за едно дете, е да вижда УСМИВКАТА НА МАМА!Smiley