Виното е магически еликсир, който освен всички други качества, притежава и прекрасни диетични свойства. Нереално, но факт: пиете и отслабвате! Диетата с вино доказва, че пълното въздържание не е задължително, за да се свалят килограми.

8878_0.jpg

Според диетолозите умерената употреба на вино повишава съдържанието на „добрия“ холестерол и намалява съдържанието на „лошия“. Смекчава тенденцията към свиване на артериите при стрес. Сваля стойностите на кръвното налягане. Увеличава диаметъра на кръвоносните съдове. Алкохолът във виното, както и други негови компоненти (главно феноли) подпомагат разтварянето на плаките и мастните отлагания и оказват особено благоприятно въздействие върху организма като антиоксиданти.

8878_1.jpgЗа да има полза от него, виното трябва да се приема умерено. Точните цифри варират според индивидуалните характеристики – пол, възраст, ръст, тегло и т.н. Съвременните учени смятат, че нормата за употреба на вино е от 1 до 3 чаши, изпити по време на хранене. За мъжете дневното количество не бива да надвишава 300-350 мл, а за жените – 150 мл.

Диета с вино
Диетата с вино е с бърз ефект – обещава смъкване до 5 кг за 5 дни. За спазването й ще ви трябват общо: 5 големи ябълки, 5 твърдо сварени яйца, 5 домата, 5 краставици, 1 кг обезмаслена извара и 1 бутилка червено вино.

Дневно меню
Закуска:
1 твърдо сварено яйце и 1 домат
Втора закуска: 1 ябълка
Обяд: 200 г обезмаслена извара и 1 краставица
Вечеря: 150 мл червено вино

За по-изтънчените консуматори на вино, предлагам една рецепта, която “облагородява” вкусовите му качества, без да нарушава диетичните му свойства:

Ароматно топло вино
Продукти за 4 чаши:
1 бутилка червено вино, 1 портокал, 1 лимон, щипка смляно индийско орехче, канела
Портокалът и лимонът се нарязват на парчета и се слагат в емайлиран съд. Заливат се с виното, добавят се подправките и сместа се оставя за 10 минути на бавен огън. Напитката се прецежда и се поднася топла.

12.12.2008/Биляна Божилова