Ароматерапия при бременност Бременността е един от най-важните периоди в живота на жената. През това време протичат генерални промени в организма, появява се психологически дискомфорт, вялост, токсикоза, болки в гърба, запек, варикозно разширени вени, отекли крака, безсъние. Всички тези проблеми могат да се решат спомощта на ароматерапията.

Но всяка терапия по време на бременноста трябва да бъде безопасна, както за бебето, така и за бъдещата майка. Затова всякакво предписано лечение трябва да бъде обмислено много внимателно. Не са изучени докрай рисковете от употребата на ефирните масла. Категорично се забранява използването на: пелина, седефчето (Ruta), водната мента, дивият пелин, туята, исопа, салвията, лекарствената лавандула.

За да облекчите сутришните позиви за повръщане и главоболието, смесете 3 капки лавандула (Lavendula officinalis или Lavendula vera) и 1 капка лютива мента (Mentha piperita). Ако във вашия град има епидемия от грип или друга инфекция, добавете във водата една капка евкалиптово масло (Eucalyptus globulus) – това ще ви защити от зарази.

За да се справите с повдигането, сложете на челото си студен компрес, намокрен с вода и капка ефирно масло от лавандула и топъл компрес с лавандулово масло на гръдния кош. Често за да се избавите от усещането, че всеки момент ще повърнете, е достатъчно да вдишате аромата на лютивата мента или да изпиете чашка чай с мед и 1 капка масло от люта мента (внимавайте, с ментата не бива да се злоупотребява защото има възбуждащо действие, затова не приемайте ефирното масло на гладно!).

Маслата от лавандула и лютива мента са отлично средство и срещу главоболие. При първите признаци на главоболие капнете на слепоочието си по капка неразтворено лавандулово масло или полегнете на дивана в тъмна стая и сложете на челото си студен компрес с масло от лютива мента. За да премахнете неприятните миризми, винаги носете в чантата си (желателно в пластмасово пакетче) носна кърпичка с няколко капки лавандулово масло или масло от лютива мента). Когато усетите, че ви се повдига или започва главоболие, поднесете кърпичката под носа си и вдишайте дълбоко целителният аромат на ефирните масла. При нужда повторете няколко пъти.

Някои аромати оказват на бъдещите майки успокояващо действие, а други, обратното, предизвикват упорито отвращение. За да създадете в дома си уютна и приятна атмосфера, използвайте дифузор за аромати или просто капнете няколко капки от любимото си масло във ваза с вода - маслото постепенно ще се изпари и в стаята ще устане приятният му аромат.

В основата на работата на дифузора е заложен принципът на действието на топлината на свещта или електрическата лампа, които предизвикват ускорено изпаряване на маслото и разпространението на молекулите му във въздуха. Така ароматът по-бурзо изпълва стаята. Разпръскването на ефирни масла с антисептичен ефект също ще пречисти пространството от вредни бактерии, които се пренасят по въздушно-капков път

Не бива в един ден да съчетавате няколко процедури по ароматерапия, като масаж, вземане на вана, различни маски. Един ден – една процедура! Ако по време на бременността е необходимо да се приложат различни методи на ароматерапия, използвайте минимално количество ефирни масла. Задължително е да давате на организма да почива от ефирните масла не по-рядко от веднъж на две седмици.

Преди да прилагате ароматерапия задължително се консултирайте с лекар за да избегнете евентуални вредни последствия..

lekar.bg