По целия свят тестовете за бременност са утвърдени като най-бързия начин да се открие бременност. Те дават редица удобства – регистрират бременността в много ранен период, спестяват време за чакане пред лекарския кабинет, жената се чувства по-комфортно, защото по време на тестването е в дома си.

Освен това тестът може да бъде повторен многократно, дори при най-малки съмнения в резултата. Факт е, че тестовете успяват да регистрират бременността в толкова ранен период, когато дори лекарите няма как да я открият по промени настъпили в женския организъм.


Популяризирането на тестовете сред жените и младите момичета и все по-широкото им използване доведе до поява на различни марки и видове тестове на българския пазар.


На почти всяка жена се е случвало да влезе в аптека, за да си купи тест и да не знае какъв да избере. Това веднага поражда въпроси като: каква е разликата между различните видове тестове, по различен начин ли се използват, еднакво надеждни ли са те и т.н.


Как „работят” тестовете за бременност?

Tестовете за бременност се използват за установяване на бременност на възможно най-ранен етап. Същността на всички тестове е следене за наличие на специфичния хормон – хормонът HCG (човешки хорионгонадотропин) в урината.

HCG е хормон, който започва да се произвежда от организма 4 дни след оплождане, започва да се покачва много бързо и се удвоява средно на всеки 1-2 дни.

Какви видове тестове за бременност се предлагат у нас?

В аптеките у нас могат да бъдат намерени три вида тестове с различни марки - Surecheck, UniMark, Home Test, Quick Sure, Clear Test, Ozone, Clear View, Confirm.

Очаква се в най-скоро време у нас да бъде пуснат и Presto - тест, който може да бъде използван няколко дни след полов акт и регистрира бременност много по-рано от другите. Те се различават по устройството си и начина на употреба.

Тестът „лентичка” обикновено е съпроводен с допълнително легенче. То се пълни с урина. Лентичката се изважда от фолиевата опаковка. Потапя се до обозначената върху него линия, така че стрелките нарисувани върху лентичката да сочат надолу.

След 1 минута тя се изважда, поставя се хоризонтално на чиста и равна повърхност и се отчита резултатът, най – добре след 3 минута. При този вид тестове за бременност има риск той да се направи неправилно. Това се случва, ако лентичката се потопи повече от необходимото, а тогава не може да се гарантира точността на резултата.

Тестът „касета” се използва като с помощта на пипетка се капват 3-4 капки урина в обозначено отворче. Резултат се отчита между първата и десетата минута, но не по късно, на „екранчето” на теста.

Това са една или две цветни ивици в зависимост от това дали жената е бременна – две цветни ивици или не е една цветна ивица. Този тип тестове са най-използваните по света.

„Касетите” са лесни за прилагане и разчитане, не изискват употребата на помощен инструментариум или квалифициран персонал за работа с теста. Бързи са и дават качествен резултат, а опасността от допускане на грешка по време на тестването е минимална.

Последните проучвания сред младите момичета и жените у нас показват, че най-предпочитан от тях е тестът Sure check, който също е от този тип.

Тестът „писалка” (струен тест) е най-лесният за използване тест, защото се уринира директно върху писалката. Това удобство обаче е за сметка на доста по-висока цена, а точността и надеждността на отчетения резултат са същите като при другите тестове.

Различна ли е чувствителността на отделните тестове към хормона HCG?

Да, колкото и да се стремят да прилагат най-съвременните технологии различните марки тестове за бременност имат различна чувствителност към хормона HCG, което разбира се оказва влияние и върху бързината на теста.

А колкото е по-бърз един тест толкова по рано може да се използва. След появата си на пазара най-бърз от тестове у нас ще бъде новия Presto с чувствителност от 20 mIU/ml.

Той ще може да се използва няколко дни след половия акт. Други тестове с голяма чувствителност са Home Test, Sure check, Clear View.

http://bremenna.eu/content/view/35/9/