Празнината около плода е изпълнена с амниална

течност или околоплодна вода. В началото на

бременността околоплодната вода представлява

белезникава или жълтеникава течност, която в по-

късните месеци потъмнява поради наличността на

отпаднали клетки от амниона и от епидермиса на

плода. Съдържа още космици от кожата на плода и

частици от секрецията на мастните жлези в кожата.

Амниалната течност има особен мирис. Отначало

плодът плува свободно в нея. С напредването на

бременността, макар че течността се увеличава,

плодът расте много по-бързо и в сравнение с

неговите размери течността намалява.Количеството

на околоплодната вода в края на бременността е

около 1000 g, като се колебае между 500 и 1500 g.

Околоплодната течност съдържа много белтъчини,

соли, мазнини, креатин, креатинин, ферменти и

хормони. Амниалната течност е резултат от

секреторната дейност на амниона.Амнионът

представлява тънка, прозрачна и лишена от

кръвоносни съдове ципа, която покрива цялата

вътрешна повърхност на околоплодния мехур,

феталната стена на плацентата и пъпната

връв.Амниалната течност има голямо физиологично

значение. Тя дава възможност на плода да се движи

и да се развива правилно. Околоплодната течност

предпазва плода от външни удари, а майката – от

неприятни усещания при движенията на плода. Тя

предпазва също и плацентата и пъпната връв от

притискането на плода.Наличието на клетки от

епидермиса в смилателния канал на плода ясно

показва, че той поглъща околоплодна течност.

Плодът обаче не се нуждае абсолютно от нея. През

време на раждането околоплодната вода има

значение в периода на разкритието. В периода на

изгонването на плода тя предпазва плацентата и

пъпната връв от притискане и прави хлъзгави

родовите пътища.